top of page
KONGEHUSET
OG DETS FREMTID
Grundloven
Der blev dannet en ny regering som fik ansvaret for forhandlingerne om en forfatning. D.G. Monrad som var politiker skrev et udkast til grundloven og senere Orla Lehmann og mange andre ministre rettede til. Der blev hentet inspiration fra den norske og den belgiske forfatning, og det endte med 80 paragraffer.
Den blev så senere udvidet i Grundlovgivende rigsforsamling, der havde 152 medlemmer, som var blevet valgt til at udbygge grundloven og det endte med, at de satte 20 ekstra paragraffer på, så grundloven nu bestod af 100 paragraffer. D. 5 Juni 1849 skrev Frederik 7. under på den nye grundlov og enevælden var afskaffet, derudover fik Danmark også et parlament, også kaldet Rigsdagen. Det bestod af Folketinget og Landstinget.
Magten blev delt i tre som vi i dag kalder Magtens tredeling, som betyder, at den lovgivende magt får kongen og Rigsdagen. Den udøvende magt fik kongen også og den dømmende magt fik domstolene. Så kongen havde stadig meget magt og kunne vælge ikke at skrive under på en lov.
I 1901 afgav kongen sin magt, han sagde nu at det var flertallet i folketinget som afgjorde, hvilken regering der skulle dannes. Det kalder man for parlamentarisme.
Grundloven:
- Bog: "Derfor grundloven", Forfatter: Anne Gram Jørgensen, Forlag: Folketinget, Udgivelsesår: 2007
- http://www.danskekonger.dk/kilder/grundloven-af-5-juni-1849
- http://da.wikisource.org/wiki/Danmarks_Riges_Grundlov_af_5._juni_1953 - http://www.danskekonger.dk/kilder/grundloven-af-5-juni-1849
Vi fik vores grundlov i 1849, året efter at Frederik 7. tiltrådte som konge. Christian 8. som er Frederik 7.’s far, han kunne mærke presset op igennem 1840 og i 1847 døde han af en alvorlig sygdom og inden hans død sagde han til sin søn, at han skulle give Danmark en ny forfatning. Sønnen indfriede faderens håb og i 1849 skrev han under på den første grundlov.
Målet med denne grundlov, var at det skulle være umuligt, at styre landet ene mand. Det havde man ellers gjort siden 1600-tallet. Kongen havde enevælde over hele landet siden 1600-tallet, men efter den franske revolution begyndte kongerne rundt omkring i Europa, at ryste i bukserne. Også borgerne begyndte at demonstrere mod enevælden, de krævede en ny forfatning til Danmark. Det fik de i 1849 under Frederik 7.
bottom of page