top of page

Kongehusets fremtid

 

I dag er der jo utrolig mange, som vil beholde kongehuset. Det kan vi jo se i form af vores undersøgelse, men også i form af mange andre kilder og undersøgelser. Det samme gælder vores spørgsmål omkring om kongehuset har en fremtid, der fandt vi ud af at hele 81 % mener, at kongehuset har en fremtid. Andre undersøgelser viser også at danskerne generelt tror meget på det danske kongehus, også i fremtiden.

 

Vi tror også på at kongehuset har en fremtid, men vi er dog uenige om hvor stor en fremtid de har. Nogen af os mener, at de kun har 20-30 år tilbage, imens nogle af os andre mener at kongehuset har flere hundrede år tilbage. Så i blandt os er der delte meninger. Politikerne er dog forholdsvis enige om at beholde kongehuset. Det eneste parti der har på dagsordenen, at afskaffe kongedømmet, er Enhedslisten. Så foreløbig kan Dronning Magrethe sove trygt om natten uden frygt for at miste hendes arbejde.

 

Er der chance for at det en dag er slut?

Hvis man kigger på længere sigt kan der godt ske ændringer. Det handler om ændringer i samfundet, som der også kort nævnes på siden ”Problemer med monarki”, altså at kongehuset skal blive ved med at tilpasse sig til samfundet. Det er/kan være utrolig svært at sige, hvordan monarkiet skal forandre sig, når ingen med sikkerhed ved hvordan at samfundet vil komme til at udvikle sig. I forvejen udvikler samfundet sig hurtigere og hurtigere end forventet.

 

For kongehuset handler det ligesom om at få folket til at føle, at de har brug for et kongehus. Kan de fortsætte med at gøre det, vil de jo samtidig forblive populære hele vejen igennem. Det er i sig selv rigtig svært. De skal både være royale, så små piger stadig kan sige ”Ej, sikke en flot kjole Mary har på. Og også hendes halskæde, nej hvor er den fin. Den ønsker jeg mig mor”, men samtidig skal de også være normale mennesker for ingen gider at have en kongefamilie der udelukkende tænker på at være fin på den. Folk vil også se at de er normale mennesker ligesom os andre, med følelser osv.

Det vil f.eks. også få konsekvenser hvis nu kronprinseparret blev skilt eller noget lignende, fordi så ville en del af befolkningen synes at det ikke var royalt eller traditionelt nok. Det er derfor utrolig svært at sige hvad kongedømmet skal gøre for at bevare deres popularitet.

 

 

 

Opfølgning:

Dermed kan vi altså konkludere at, vi og de fleste danskere tror på at kongehuset har en fremtid. Hvor stor en fremtid er der dog delte meninger om. Det understøtter vores spørgeskemaer og folketinget, hvor det kun er Enhedslisten der vil have kongedømmet afskaffet.

De ting kongehuset skal gøre for at bibeholde deres popularitet er altså, at de hele tiden skal tilpasse sig samfundet. Kan de gøre det uden at være enten for moderne eller for gammeldags, så har de formodentlig en god fremtid foran sig.

 

 

Fremtiden:

Bog: "Kongemagt og folkestyre", Forfatter: Claus Buttenschøn & Olaf Ries, Forlag: Alinea, Udgivelsesår: 2003

bottom of page